Gå ned i vekt og ikke behøve å tenke på hvor mye jeg spiser

Jeg ville prøve ut hvordan jeg kunne gå ned 10 kilo på 3 måneder uten å bruke ekstra tid på det. Etterfølgende ville jeg kunne spise så mye jeg ville uten å bekymre meg om vekten. For dere som ikke kjenner meg, heter jeg Fredrik og flyttet til Norge for å arbeide som Daglig leder på Fredheim Livsstilssenter i 2014. Og jeg hadde et problem. Som barn var jeg overvektig, og nå hadde jeg blitt det igjen. Jeg var 32 år gammel, veide 84 kilo, var 183 cm høy og hadde en BMI på 25.1.

Å gå ned i vekt var ingen ny tanke

I løpet av de siste 8 årene hadde jeg sakte gått opp i vekt, til tross for at jeg flere ganger hadde prøvd ut forskjellige tips for å gå ned i vekt. Often fungerer slike tips en stund, men på lang sikt var trenden tydelig: Jeg klarte ikke å holde normal vekt. Denne situasjonen delte jeg desverre med 75% av alle voksne menn i Norge (1). Jeg så på andre normalvektige menn i min omgangskrets, og forsto ikke hva jeg gjorde feil. Hvorfor hadde jeg problemer med å holde vekten? Det virket neste som det måtte være en genetisk forskjell, da jeg ikke spiste mer enn dem og heller ikke beveget meg mindre.

Kan Fredheim hjelpe meg å holde vekten?

Jeg visste at mange kommer til Fredheim for å begynne med en ny god vane, og at mange som har kommet til oss og har fulgt rådene de har fått har gått ned i vekt. Men ville Fredheims tips hjelpe meg? Jeg ville gå ned 10 kg på 3 måneder. Jeg hadde allerede to gode vaner som skulle hjelpe meg: Regelmessig mosjon (+30 min 4-6 ganger/uka) og at jeg spiste 3 sunne veganske måltider om dagen. Tipset som jeg nå skulle teste var å redusere mengden av maten jeg spiste på to måter:

  1. Ta en mindre porsjon til hvert måltid og nyte den mer.
  2. Spise 2 i stedet for 3 måltider (spise frokost og lunsj og hoppe over kveldsmaten) 5 av 7 dager i uka.

Lærdommer fra en vektreduksjon som fungerer i lengden

Med denne planen stilte jeg meg på vekten den 20. juli 2017 for å teste om Fredheim-tipset ville holde for meg rent praktisk. 3 måneder senere, 20. oktober 2017, var jeg 10 kg lettere og en god vane rikere. Og nå, et år senere, har jeg fortsatt en vekt på 73 kg og BMI på 21.8. Dette er de 5 viktigste lærdommene jeg har tatt med meg:

  1. Still deg på vekten daglig og vend deg til at vekten naturlig går litt opp og ned.
  2. Hvis det har gått 5 dager og vekten ikke har gått ned (når du sammenligner dag 1 og 5), bør du justere størrelsen på måltidene dine ytterligere. Et tips er å bruke Strides appen for enklere å følge med på vekten.
  3. Forvent å gå konstant sulten de første tre ukene, og planlegg gode strategier for hvordan du håndterer det.
  4. Ikke bli overrasket om du lærer noe nytt om deg selv. Jeg lærte at bak min overspising lå en uforklarlig redsel for ikke å få i meg nok næring. Denne redslenen måtte jeg overvinne.
  5. Og ja, selv om jeg aldri hadde trodd det selv; etter at forsøket var over behøvde jeg virkelig ikke lenger å tenke på hvor mye jeg spiste for å kunne holde vekten. Livsstilsforandringen hadde virket og jeg var fri.
Jeg skriver dette i håp om å inspirere deg til en ny god vane – det er alltid verdt det i det lange løp! For dere som ønsker mer inspirasjon, kan jeg anbefale å lese bloggen Hjelp, hvordan holder jeg vekten?

Fredrik Lillbäck

PS. Skriv gjerne til oss på nyheter@fredheim.org hvis du prøver ut dette! Vi vil gjerne høre hvordan det har gått! Skriv også til oss hvis det er andre vaner du vil vi skal hjelpe deg med/blogge om.

(1) Jacobsen, B. K., & Aars, N. A. (2015). Changes in body mass index and the prevalence of obesity during 1994-2008: repeated cross-sectional surveys and longitudinal analyses. The Tromsø Study. BMJ Open, 5(6), e007859.

Meld deg på for å motta Fredheims nyhetsbrev med nyheter fra oss, spennende helseartikler, gode plante-baserte oppskrifter, spesielle tilbud og andre godbiter!

Booking og spørsmål

Fredheim livsstilssenter
Bergmannsveien 600,
3614 Kongsberg
post@fredheim.org
+47 32 86 71 00

Følg oss på