Et dypdykk i strategier mot forkjølelse

Intervju med Ulrike Götzinger, «Fredheim veteran» og sykepleier

Vi lever i en hverdag hvor selv en vanlig forkjølelse er nok til at vi er anbefalt å holde oss borte både fra butikken og andre sosiale sammenhenger. Jeg har spurt en av sykepleierne våre, hvilke strategier hun bruker mot forkjølelse. Håper du vil finne noen av tipsene hennes nyttige for deg også!

Ulrike, hva pleier du å gjøre for å forebygge forkjølelse og virus?

Når forkjølelser eller virus går rundt, pleier jeg å være veldig nøye med ikke å bruke sukker i maten. Jeg bruker i stedet sukrin eller stevia til søting. Noen ganger bruker jeg litt honning på brødskiva, men også der gjelder måtehold, fordi honning består av sukker – selv om det inneholder en god del sunne stoffer. Jeg tar også daglige tilskudd av vitamin C og spiser hvitløk. I tillegg vet man at vitamin D også er viktig for immunsystemet, og det tar jeg uansett hele vinteren.

– Kan du komme på flere nyttige tips du gjerne bruker for å forebygge forkjølelse?

Ja, jeg passer på å drikke tilstrekkelig med væske. Her på Fredheim spiser vi jo uansett mye frukt og grønt, som inneholder mange gode antioksidanter som styrker immunsystemet. Og så er det håndhygienen da, som vi hører mye om i disse dager.

– Men hva hvis du likevel blir forkjølet? Hvilke naturlige legemidler bruker du for å styrke immunsystemet og drive forkjølelsen tilbake?

Om all forebygging ikke har hjulpet og et eller annet virus rammer meg, må det hardere tak til. Da pleier jeg å fyre med alle kanonene som jeg har, for når jeg først blir syk tar det alltid lang tid før jeg føler meg frisk igjen. Det kan hende at andre ikke behøver å skyte så sterkt.

– Så hvordan “skyter” du, Ulrike?

Det jeg da gjør er følgende:

 1. Spiser hvitløk til alle måltider (som naturlig anti – virus middel)
 2.  Øker C-vitamin inntaket til mellom 1 og 3 gram daglig
 3. Bruker tilskudd av sink og selen
 4. Bruker et plantebasert anti-virus middel som grapefruktkjerne ekstrakt (Citrosept) eller olivenbladekstrakt, eller bruker sterkere doser med solhatt eller liknende. (Et lite P.S. til Citrosept: Bruker man medisiner bør man være forsiktig med å bruke citrocept fordi det kan reagere med noen av medisinene. Ta kontakt med din fastlege om du er usikker.
 5. Hvile. Jeg vet at stress og for lite søvn kjører mitt immunsystem i senk. Derfor må jeg være fornuftig og legge meg også om dagen hvis kroppen gir uttrykk for at den er sliten. Egentlig burde dette punktet stå øverst på listen, men det er mitt litt svake punkt.

Hva om du har fulgt alle disse punktene og fremdeles ikke blir bra?

Vel, hvis alt dette ikke klarer å bremse virusinfeksjonen, og halsen blir vond, nesen renner og hosten kommer, bruker jeg litt hjelp av hydroterapi og urter for symptomene og for å støtte legeprosessen. For eksempel:

1. Vondt i halsen:

 • Halsomslag
 • Drikke og gurgle salvie te (et gammelt remedie fra mine barndomsdager)
 • Suge og tygge på ingefærrot
 • Kanskje noen sugetabletter uten sukker

2. Snue og bihulebetennelse:

 • Inhalasjon med kamilleblomst og salt (selvsagt i vann), 3 ganger daglig
 • Neseskylling med saltvann om morgen
 • Hvis det blir helt ille, bruker jeg også litt mer hydroterapi for bihulene

3. Hoste, Bronkitt

 • Inhalasjon med kamilleblomst og salt og noen dråper eukalyptus olje i teblandingen, 3 ganger daglig
 • Hostete som jeg lager av timian, og hestehov-blomster (hvis jeg har fått samlet det.)
 • Så bruker jeg en salve, som man enkelt kan kjøpe i Tyskland på hvert  “Drogerimarkt” eller apotek, som er en blanding av campher og andre eteriske oljer. (Her i Norge finnes noe liknende som heter Camphoratum. Kjøpes på apoteket.)
 • Skulle det allikevel sette seg litt fast, bruker jeg gjerne et potetomslag. Dette skal jeg vise på en online workshop på et senere tidspunkt.

Takk, Ulrike, dette var litt av en nyttig avhandling! Er det noe du vil understreke til slutt?

Jeg vil gjerne få lov til å understreke viktigheten av hvile ennå en gang. Hvile er tingen. Jeg kan gjøre nokså mange behandlinger, men hviler jeg ikke, hjelper ikke behandlingene like godt. Jeg må da smøre meg med tålmodighet. Positive tanker er også viktig.  Holde kontakt med familie og venner via telefon, er noe som bygger opp. Når tankene blir for destruktive, må man få de oppover. Dette  gir meg faktisk god tid til mitt åndelige liv også: Snakke med Gud og lese i Bibelen. Når hodet er for tett liker jeg å lytte til taler på nettet. For meg er det en viktig del av behandlingen, fordi jeg tror at all legedom til syvende og sist kommer fra Gud. Jeg støtter bare kroppen min i prosessen med disse naturlige remediene.

– Hva med legen? Tar du kontakt av og til?

Ja, jeg ringer selvsagt også til fastlegen min eller drar dit hvis jeg skjønner at jeg trenger legens faglige hjelp. Men stort sett kommer jeg over det med de flotte naturlige legemidlene Gud har skaffet til veie. Jeg håper våre lesere også vil finne at disse tipsene hjelper dem i kampen for et bedre immunforsvar!

Meld deg på for å motta Fredheims nyhetsbrev med nyheter fra oss, spennende helseartikler, gode plante-baserte oppskrifter, spesielle tilbud og andre godbiter!

Booking og spørsmål

Fredheim livsstilssenter
Bergmannsveien 600,
3614 Kongsberg
post@fredheim.org
+47 32 86 71 00

Følg oss på